AS 9100, milletler arası oluşturulan Havacılık ve Uzay Sanayisi kalite ekibi tarafından geliştirilmiştir. Bir Kalite Yönetim Sistemi Standardıdır ve ISO 9001 Kalite yönetim sistemi üzerine inşa edilmiş olmakla birlikte, havacılık, uzay ve savunma endüstrilerine özgü ekler ve yorumlar içermektedir. AS 9100’le ilişkili bazı standartlar mevcuttur. Bunlar arasında tamir ve bakım kuruluşları için tasarlanan 9110 ve dağıtıcı paydaşları için tasarlanan 9120 yer almaktadır. 9100 standardı Amerika’da ‘AS 9100’ olarak, Avrupa’da ‘EN 9100’ Asya Pasifik’te ise ‘JIS Q 9100’ olarak yayınlanmıştır.
Havacılık, uzay ve savunma ürünleri, tasarlayan, geliştiren, üreten ve kendi ürünleri için bakım, yedek parça, teslimat sonrası destek sağlayan kuruluşlar için uygulanır. Bu standart havacılık, uzay ve savunma sanayi için geliştirilmiş olmasına rağmen diğer sanayi dalları içinde kullanılabilir.
AS 9100/9110/9120 belgelendirmelerine sahip olmak ürün ve hizmetlerinizin, havacılık, uzay ve savunma sektörlerinin talep kâr beklentilerini ve standartlarını karşıladığına dair kanıt oluşturacaktır. Bu sizin uluslararası fikir birliğine varılmış ve tanınmış uygulamalara uygun olarak hareket ettiğinizi gösterecektir ve ulusla IAQG dokümanları aşağıdaki sitelerden satın alınabilir.
Faydaları :
- Havacılık, uzay ve savunma sektörlerinde, uluslararası düşünce birliğine varılmış ve tanınmış kalite yönetim sistemi uygulamaları sahip olma,
- Çevrimiçi Havacılık ve Uzay Sanayisi Tedarikçi Bilgilendirme Sistemi veri bankası, OASIS’e (Online Aerospace ,Supplier Information System) dahil olma konusunda uygun olma,
- Dünya çapındaki müşteri ve tedarikçilerle iş yapabilmek adına ortak bir dil konuşa bilme yeteneğini kazandırma
- Verimlilik ve etkinliğin sağlama,
- Kalitede sürekli ve sistemli gelişim sağlama,
- Müşteri ve diğer paydaşlara mükemmeli sunmak.
Şirketimiz AS 9100 Havacılık Ve Uzay Sanayi Kalite Yönetim Sistemi gerekli olan kılavuzluk rehberlik çalışmaların yürütülmesi için yardımcı olmaktan onur duyar. Firmamızın gönderdiği teklif onaylandıktan sonra firmanızın boşluk analiz ve saha çalışması gerçekleştirilir.
Yasal mevzuat ve yönetmelik taraması yasal uygunluğu gözden gerçekleştirilir. Müşteri istekleri değerlendirilir. Kuruluşun kapsamı belirlenir. Bu kapsam doğrultusunda Risk analizi gerçekleştirilir. Kuruluşunuzun mevcut durumu analiz edilir. Şirket yönetimine rapor olarak sunulur.
Kuruşunuza uygun yapı planlanır ve kurulmasını sağlanır. Kurulan yapın uygunluğunu belirli aralıklar denetlenir. Risk analizinde gözden geçilir. Durum üst yönetime raporlanır. Gerekli düzeltmelerin yapılması sağlanır. Kuruluşun sisteminin, kurulduğundan emin olunduktan sonra Kuruluşunuzun seçtiği Belgelendirme firmasından denetim işlemin Gerçekleşmesi beklenir.
Denetim sonucunda uygunsuzlukların kapatılmasını sağlanır. Belge alınmasını gerçekleşmesi akabinde danışmanlık rehberlik hizmeti tamamlanmış olur. Referans yazısı alınarak firmadan ayrılma işlemi gerçekleştirilir.
AS- 9100, “Kalite Yönetim Sistemleri Havacılık, Uzay ve Savunma Organizasyonları için Gereksinimler”:
Bu belge, kalite yönetim sistemi gerekliliklerini mümkün olan en geniş ölçekte standartlaştırır ve dünya çapındaki kuruluşlar tarafından tedarik zincirinin her seviyesinde kullanılabilir. Kullanımı, kuruluşun kendine özgü gereksinimlerinin azaltılması veya ortadan kaldırılması, kalite yönetim sisteminin etkin bir şekilde uygulanması ve iyi uygulamanın daha iyi uygulanması yoluyla daha iyi kalite, maliyet ve teslimat performansı ile sonuçlanmalıdır. Öncelikle havacılık, uzay ve savunma sanayii için geliştirilirken, bu standart bir ISO 9001 sistemi üzerinde ek gereksinimlere sahip bir kalite yönetim sistemi gerektiğinde diğer endüstri sektörlerinde de kullanılabilir.
AS- 9110, “Kalite Yönetim Sistemleri – Havacılık Bakım Kuruluşlarının Gereksinimleri”:
Bu belge, kalite yönetim sistemi gerekliliklerini mümkün olan en geniş ölçekte standartlaştırır ve dünya çapındaki kuruluşlar tarafından tedarik zincirinin her seviyesinde kullanılabilir. Kullanımı, organizasyona özgü gereksinimlerin azaltılması veya ortadan kaldırılması ve iyi uygulamanın daha geniş bir şekilde uygulanmasıyla daha iyi kalite, zamanlama ve maliyet performansı ile sonuçlanmalıdır. Esas olarak bakım hizmetleri sunan sivil ve askeri havacılık endüstrisi kuruluşları için geliştirilirken, bu standart, ISO 9001 sistemine göre ek gereksinimlere sahip bir kalite yönetim sistemi gerektiğinde diğer endüstri sektörlerinde de kullanılabilir.
AS- 9120, “Kalite Yönetim Sistemleri Havacılık, Uzay ve Savunma Distribütörleri için Gereklilikler”:
Bu standart, parçaları, malzemeleri ve montajları tedarik eden ve bu ürünleri havacılık, uzay ve savunma endüstrilerinde bir müşteriye satan kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır. Bu, ürünleri tedarik eden ve bir müşteriyi veya ürün üzerinde düzenleyici kontrollü bir işlemi koordine edenler de dahil olmak üzere bunları daha küçük miktarlara bölen organizasyonları içerir. Bu standart, ürünleri muhafaza eden veya tamir eden kuruluşlar veya ürün özelliklerini veya uygunluğunu etkileyen veya etkileyebilecek iş yapan kuruluşlar için tasarlanmamıştır.
Aşağıda özetlenen IAQG standartları, kuruluşlara kalite yönetim sistemlerini, süreçlerini veya faaliyetlerini geliştirirken veya geliştirirken yardım sağlayabilir.
AS- 9101, “Kalite Yönetim Sistemleri- Havacılık, Uzay ve Savunma Organizasyonları için Denetim Gereksinimleri”:
Bu standart, denetim sürecinin hazırlanması ve yürütülmesi ile ilgili gereklilikleri tanımlamakta, ayrıca uygunluk denetim raporlarının içeriği ve bileşimini tanımlamaktadır. 9100 serisi standartlara, kuruluşun KYS’sine ve müşteri ve yasal / düzenleyici gerekliliklere süreç etkinliği.
AS- 9102, “Aerospace First Article Inspection Requirement”:
Bu belge, FAI süreç gereksinimlerini mümkün olan en yüksek seviyeye kadar standardize eder ve dünya çapında kuruluşlar tarafından tedarik zincirinin tüm seviyelerinde, havacılığın doğrulanması için tutarlı bir süreç ve dokümantasyon gereklilikleri sağlamak amacıyla kullanılabilir.
Uzay ve savunma ürünü,kullanımı, organizasyona özgü gereksinimlerin azaltılması veya ortadan kaldırılması ve iyi uygulamaların daha geniş bir şekilde uygulanmasıyla daha iyi kalite, zamanlama ve maliyet performansı ile sonuçlanmalıdır. Öncelikle havacılık, uzay ve savunma endüstrisi için geliştirilen bu standart, aynı zamanda Standartlaştırılmış bir FAI sürecinin gerekli olduğu diğer sanayi sektörleri.
AS- 9103, “Temel Özelliklerin Varyasyon Yönetimi”:
Bu belge “anahtar karakteristik” tanımlama, kontrol, dokümantasyon ve sektör için onay için şartları standartlaştırmaktadır. Kuruluşlar tarafından tedarik zincirinin her seviyesinde kullanılmak üzere ortak gerekliliklerin oluşturulması, kuruluşun kendine özgü gerekliliklerinin ortadan kaldırılması veya azaltılması ve bu çoklu beklentilerde ortaya çıkan varyasyon nedeniyle, kalite ve güvenlikte iyileşme ve maliyetlerin düşmesiyle sonuçlanmalıdır.
AS- 9107, “Havacılık Şirketleri için Doğrudan Teslimat Yetkilendirme Rehberi”:
Bu belge, uygun düzenleme gereksinimleri dahil olmak üzere, doğrudan dağıtım yetkisine nasıl uyulacağı konusunda bir üretim organizasyonuna ve bir tasarım organizasyonuna rehberlik sağlar.
AS- 9114, “Havacılık Şirketleri için Doğrudan Gemi Rehberi”:
Bu belge, onaylanmış bir imalatçıdan tedarikçinin onaylanmış bir üreticinin müşterisine doğrudan gönderilmesiyle ilgili gereklilikleri standartlaştırmakta ve başlangıçta Federal Havacılık İdaresi arasında ortak bir çaba olarak üretilmiştir ( FAA) ve IAQG. Kuruluşlar tarafından tedarik zincirinin her seviyesinde kullanılmak üzere ortak beklentilerin oluşturulması, kalite ve güvenliliğin artmasıyla sonuçlanmalı ve kuruluşa özgü gereksinimlerin ortadan kaldırılması ya da azaltılması ve bu çoklu değişkenin doğasında var olan varyasyon nedeniyle azaltılabilir. beklentiler.
AS- 9115, “Kalite Yönetim Sistemleri – Havacılık, Uzay ve Savunma Organizasyonları için Gereksinimler – Devredilebilir Yazılım”:
Bu belge, teslim edilebilir yazılım için 9100 standart gereksinimini tamamlar ve teslim edilebilir yazılım tasarlayan, geliştiren ve / veya üreten kuruluşlar için kalite yönetim sistemi gereksinimlerini içerir. havacılık, uzay ve savunma endüstrisi için hizmetler. Bu, gerektiğinde teslim edilebilir yazılım ve hizmetlerin geliştirilmesinde ve bakımında kullanılan yazılımları içerir. Teslim edilebilir yazılım, tek başına, gömülü, mobil uygulama veya bir hedef bilgisayara yüklenebilir.
AS- 9116, “Havacılık Dizisi – Değişim Bildirimi (NOC) Gereklilikleri”:
Bu belge, havacılık, uzay ve savunma dahilinde herhangi bir seviyede veya rehberlikle çağrıldığında değişiklik bildirimlerinin ve / veya onayının tekdüze bir şekilde sunulmasını sağlamak üzere oluşturulmuştur. Endüstriyel. Bu standart, tek başına bir gereksinim olarak çağrılabilir veya AS / EN / JISQ 9100 serisi standartlarıyla (örn., 9100, 9110, 9120) birlikte kullanılabilir.
AS- 9131, “Kalite Yönetim Sistemleri – Havacılık – Uygunsuzluk Dokümantasyonu”:
Bu belge, sektöre uygun olmayan veri tanımı ve dokümantasyonu için gereksinimleri standardize etmektedir. Kuruluşlar tarafından tedarik zincirinin her seviyesinde kullanılmak üzere ortak gerekliliklerin oluşturulması, kuruluşun kendine özgü gereksinimlerinin ortadan kaldırılması veya azaltılması ve bu çoklu değişkenin doğasında var olan varyasyonun ortadan kaldırılması nedeniyle kalite ve güvenlikte iyileşme ve maliyetlerin düşmesiyle sonuçlanmalıdır. beklentiler.
AS- 9132, “Parça İşaretlemesi için Veri Matrisi Kalite Gereksinimleri”:
Bu belge endüstri için parça markalama için veri matrisi kalite gereksinimlerini standartlaştırmaktadır. Kuruluşlar tarafından tedarik zincirinin her seviyesinde kullanılmak üzere ortak gerekliliklerin oluşturulması, kuruluşun kendine özgü gereksinimlerinin ortadan kaldırılması veya azaltılması ve bu çoklu değişkenin doğasında var olan varyasyonun ortadan kaldırılması nedeniyle kalite ve güvenlikte iyileşme ve maliyetlerin düşmesiyle sonuçlanmalıdır. beklentiler.
AS- 9133, “Havacılık Standart Ürünler için Yeterlilik Prosedürü”:
Bu standart, havacılık, uzay ve savunma uygulamaları için standart ürünlerin yeterliliği için bir sistem tanımlar. Ürün kalifikasyonunu gerçekleştirmek için uyulması gereken ilkeleri tanımlar; Sertifika Yetkilisi’nin (CA) kuralları ve prosedürleri ile bağlantılı olarak uygulanır. Sistem, CA’nın, ürün tanımının gerekliliklerine ve standart ürünlerin bir Orijinal Bileşen Üreticisi (OCM) tarafından ilgili teknik teknik şartnamelere uygun olarak uyumluluğun elde edildiğini ve sürdürüldüğünü teyit etmesini sağlar.
AS- 9134, “Tedarik Zinciri Risk Yönetimi Kılavuzu”:
Kılavuz, Kalite’nin, küresel kalite yönetimiyle doğrudan bağlantısı olan tüm yönleriyle ilgili unsurları dikkate alarak önemli bir risk değerlendirme faktörü olarak Kalite’ye odaklanmaktadır. Geleneksel “küçük q” Kalite, değerlendirilecek önemli bir unsur olmakla birlikte, bir şirketin iş bakış açısından, diğer unsurlar riski en aza indirmede önemli bir rol oynamaktadır. Bu kılavuz, dikkate alınması gereken risk faktörlerini tanımlar.
AS- 9162, “Havacılık İşletmecisi Kendi Kendini Doğrulama Programları”:
Bu standart, mümkün olduğunca, havacılık, uzay ve savunma endüstrisinde operatörün kendi kendini doğrulama uygulamalarını standartlaştırmaya odaklanmıştır. Ortak gereksinim uygulamalarının oluşturulması, iyileştirilmiş kalite ve güvenliğe, maliyetlerin düşmesine ve kuruluşa özgü gereksinimlerin ortadan kaldırılmasına veya azaltılmasına neden olmalıdır.